Miniworld Rotterdam is jarig

30 Maart 2017 is een belangrijke dag voor Miniworld Rotterdam. Op die dag, precies 10 jaar geleden, werd Miniworld Rotterdam officieel geopend door de toenmalig burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten. Om 10 jaar als Rotterdamse attractie te vieren heeft Miniworld een 25 meter lange jubileumtentoonstelling vormgegeven binnen de attractie, waarin we alle bijzondere mijlpalen gepresenteerd worden. Op 7 april 2017 komt Ivo Opstelten opnieuw naar Miniworld Rotterdam om deze tentoonstelling te openen.


10 Jaar Miniworld
Het begon allemaal in 2003 met de passie (modelbouw) en een idee van de directeur van Miniworld Rotterdam, Marc van Buren, toen hij de boerderij in Oostvoorne nabouwde van zijn opa en oma. “Eind 2003 kreeg ik een wild idee, dat ik niet meer uit mijn hoofd kreeg. Het was een optelsom van alle indrukken van en ambities voor mijn nieuwe passie”, aldus Marc. 10 Jaar later heeft Miniworld al ruim 700.000 bezoekers ontvangen, al drie keer de ANWB publieksprijs gewonnen van ‘Leukste Uitje van Zuid-Holland’ en is Miniworld Rotterdam met 600 m2 de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux. Een droom is werkelijkheid geworden. De stad Rotterdam heeft een nieuwe, en unieke attractie erbij in het Central District.
Rotterdam, maar dan piepklein
Ruim 75% van Miniworld Rotterdam is gewijd aan het thema ‘Rotterdam in miniatuur’. Aan de hand van de miniatuurwereld worden vele verhalen verteld over Rotterdam van vroeger en van nu. Verhalen over de stad, over de architectuur, de rijke maritieme geschiedenis, de haven en de industrie, over de Rotterdammers zelf, het bombardement en de wederopbouw van de stad. De afgelopen tien jaar heeft Miniworld vele nieuwe miniatuurbelevingen kunnen toevoegen, waaronder De Kuip, Het Sparta Kasteel, Diergaarde Blijdorp en de Van Ghentkazerne. In februari 2017 werd een nieuwe uitbreiding geopend van 50 m2, genaamd ‘Station Schoufour’, inclusief het ‘CHIO Rotterdam in miniatuur’. Dit deel is een eerbetoon aan de in 2014 overleden heer Jacques Schoufour, succesvol zakenman en voormalig erevoorzitter van het CHIO.
Zaken op de Rails
Met dit alles is Miniworld een prachtig visitekaartje geworden voor de stad Rotterdam. Ook voor zakelijk Rotterdam. Daarom vindt Miniworld het belangrijk aanwezig te zijn bij en onderdeel uit te maken van een mooi evenement als Zaken op de Rails. Miniworld Rotterdam werkt al op veel manieren samen met allerlei (Rotterdamse) bedrijven, stichtingen, musea, attracties en media. Veel bedrijven en attracties zijn al terug te vinden in miniatuur. Denk bijvoorbeeld aan de RET, Regoort, A&M Recycling, Facilicom, Schouten Zekerheid, Multipost, Alphatron, de Scheepvaartkrant, de Binnenvaartkrant, maar ook (haven)bedrijven zoals de ECT, de RST, de RSC en BP. Vaak wordt dit gecombineerd met leuke kortingen voor het personeel en een personeelsfeest bij Miniworld. Ook attracties als Midgetgolf Parkhaven, het ss Rotterdam, de Hop-on Hop-off Bus, Rotterdam Sightseeing, de Euromast, de Laurenskerk en Splashtours zijn terug te vinden in miniatuur. Met hen verkoopt Miniworld ook combinatietickets. In 2015 is Miniworld lid geworden van MKB Rotterdam. Miniworld Rotterdam is al een paar keer de locatie geweest voor een MKB bijeenkomst. Hartstikke leuk om aan nieuwe MKB leden Miniworld Rotterdam te kunnen presenteren. Dit soort samenwerkingsverbanden kan natuurlijk met nog veel meer bedrijven. Het modelatelier van Miniworld maakt de meest prachtige maquettes, maar ook relatiegeschenken. Ook dat wordt steeds meer ontdekt door zakelijk Rotterdam.
Dag tegen eenzaamheid en mooie combinaties
Ook met stichtingen en musea werkt Miniworld samen. Zo werd in 2016 in samenwerking met Stichting Humanitas en Stichting Kom Erbij, de RMC, en het Albeda College een prachtige dag georganiseerd voor 100 eenzame ouderen in Rotterdam. Een dag om nooit te vergeten! Voor Musea bouwt Miniworld wel eens in opdracht of als samenwerking, bijvoorbeeld het Museum Rotterdam en het Koninklijke Rotterdamse Lloyd museum. In samenwerking met het Mariniersmuseum bouwt Miniworld momenteel het Mariniersmuseum na, inclusief het Witte Huis. Op 12, 13 en 14 mei wordt een heel mooie combinatie met hen georganiseerd, waarbij antwoord gegeven wordt op de vraag: "Het Witte Huis en de mariniers: wat verbindt hen?". Het Witte Huis en het Mariniersmuseum zullen zowel bij Miniworld als bij het Mariniersmuseum te zien zijn vanaf die data. De van Ghentkazerne is er al in miniatuur. 

Rotterdam Urban Trail door Miniworld dit jaar
Soms worden grote Rotterdamse evenementen weergegeven in miniatuur. Bijvoorbeeld het evenement ‘Rotterdam Viert de Stad’ in 2016. In samenwerking met Rotterdam Festivals werden de diverse activiteiten, versieringen en projecties ook in miniatuur getoond, zoals de versierde Erasmusbrug, de trap bij het Groothandelsgebouw en de projecties van babyhoofden op diverse gebouwen. In 2015 herdachten wij samen met de stad Rotterdam het bombardement. Dit jaar maakt Miniworld Rotterdam onderdeel uit van de route van de Rotterdam Urban Trail en zullen op 7 mei 2017 duizenden deelnemers ook door Rotterdam in miniatuur lopen.
Kortom: in 10 jaar tijd is Miniworld een goede afspiegeling geworden van de stad Rotterdam, ook zakelijk gezien en qua evenementen. In de komende 10 jaar hoopt Miniworld dit nog veel verder uit te breiden. Zo staat het Erfgoedkwartier Rotterdam op de planning, een dynamische belevingsmaquette van ongeveer 20 m2, met ruim 50 Rotterdamse Rijksmonumenten in miniatuur. Een mooie uitbreiding voor mini-Rotterdam. Op naar de volgende 10 jaar!

Locatie

Adres locatie

Museum Stoomdepot Rotterdam
Rolf Hartkoornweg 50
3034 KL ROTTERDAM